Landing page készítés

A landing page egy olyan aloldal a weboldalon, melynek kizárólag egy célja van, ami a vásárló számára világosan ki is jelöl. Ez a cél a meghatározásától függően lehet értékesítési és feliratkoztatási, adatbekérési is. Lényegében azonban mivel egy optimalizálst és speciálisan kialakított aloldalról beszélünk a landing page készítés bizony a profik feladata.

Landing page készítés alapjai

Ezek az oldalakat az árbevételre is jelentős hatással lehetnek, mivel könnyebben optimalizálhatóak, és jobban fókuszálhatóak a vásárló számára kijelölt cselekvési folyamatok. Ha minden jól megy akkor kitöltik az űrlapot, rendelnek vagy feliratkoznak, de egy biztos, hogy a kezdeti konverziós ráta a landing oldalon könnyebben emelhető. Azaz adott 100 vásárlóból történő megrendeléseink száma arányosan több és több lehet.

Általában az oldal egy komolyabb és tagoltabb bemutatással kezdődik, melyet a cselekvésre ösztönző űrlap  követ. Minél nagyobb az elköteleződés mértéke, azaz a felhasználó számára kitűzött célunk, annál nagyobb a bemutatás terjedelme is, hogy mindenre részletesen kitérhessünk. A landing oldal egyik sajátossága, hogy innen nem lehet „továbbmenni”. Vagy teljesül a cél, vagy bezárja a felhasználó. Sokak számára ez a legfurább a landing page-ben, de ebből is adódik a hatékonysága. Aztán, ha végrehajtotta a célunkat a felhasználó, akkor mehetünk tovább a második oldalra, mi általában a köszönő oldalba épített következő upsell ajánlat, vagy downsell ajánlatot.

Tehát a látogató vagy célt hajt végre vagy kilép az oldalról. Emiatt persze megnő a visszafordulások aránya, de ez ebben az esetben egyáltalán nem baj. Más oldalak esetében több a lehetőség a barangolásra a szövegek, média tartalmak felületes átfutására, míg itt szigorúbb a helyzet.

Ha például a főoldalunkat hasonlítjuk a landing oldalhoz, akkor a két pólust vizsgáljuk egyértelműen. A főoldal egy navigációs kezdőlépés manapság, ahol az utakat láthatja a felhasználó. Azon irányokat, amiket be tud járni az oldalon. A landing page esetében azonban csak egy irányba tud menni, ellenkező esetben nem marad más, mint az oldal bezárása.