Nem örök életű az elektronikus eszköz

A technológiai újításoknak köszönhetően rengeteg pozitív változás következett be az életünkben, többek között az is, hogy szinte bárhol és bármikor (feltöltött aksival) elérhető számunkra rengeteg hasznos és elengedhetetlen funkció az okostelefonjaink és egyéb kütyük segítségével.

Nem örök életű az elektronikus eszköz

Ezekre a mindentudó csodákra tényleg az élet számos területén szükségünk van, és amikor súlyos összegeket adunk ki értük, azt gondoljuk, megéri, hiszen úgyis rengeteg ideig fogjuk használni, és nem utolsó sorban, hogy mennyi mindenre jó lesz. Azt viszont nem vesszük bele a számításba, hogy a márkáknak nem az a céljuk, hogy egy telefont akár tíz évig használjuk, mert akkor az eladásaik nem lesznek elegendőek.

Egy multinacionális cégnek pedig a bevételből és a profitból sosem elég. Tehát valójában, amikor telefont veszünk, az eszközt csak pár évre “kölcsönözzük”- minőségtől függően ez a skála egy és öt év között van – aztán jó esetben akkumulátor- vagy elektromos hulladékgyűjtőben végzi a készülék. Ez a forgatókönyv ismerős lehet mindenféle elektromos kütyü, háztartási és egyéb eszköz élettartamát tekintve. A gyártó minden termékére nagyjából addig adja a garanciát , amíg a nagy számok törvénye szerint a legkevesebb eszköz fog tönkremenni a szériából.

Az elektronikus eszközök karbantartása azonban nem minden  területen lefedett. A telefon javításra szakosodott szervizek szerencsére a legújabb kihívásokra is mindig készen állnak, tehát a telefonjaink élettartamát időnként egy-egy szervizeltetéssel több évvel is meghosszabbíthatjuk. A többi eszköz területén már nem ennyire egyszerű a helyzet. A nagyobb háztartási gépeket horror áron javítják, a kisebbek javítási díja pedig szinte azonos egy új eszköz árával.

Pedig mennyivel jobb lenne, ha hajszárítót csak tizenöt évente kellene venni, a mosógépek pedig újra harminc évig hasítanának, a telefonokról már nem is beszélve.